МАРУЛИ

1,75 лв.
  • Мярка: Бр.
  • Кат. номер: 11586
+ -
Купи
Моля, изберете:

Зелената салата съдържа малко въглехидрати, доста целулоза, малко белтъчини. Богата е на калций, фосфор, желязо, калий, както и на множество витамини – В1, В2, Р, А, В, С, D, Е. Витамин С ,например, се намира най-вече в листата на марулята и може да достигне до 20-25 мг в зависимост от сорта и условията, при които се отглеждат листните зеленчуци. Те съдържат и каротин, което също не е за подценяване. Той се съдържа в най-голямо количество в тези листа, които обикновено пренебрегваме или избягваме – най-външните дебели тъмнозелени листа. Тъй като те често са наранени, понякога направо ги изхвърляме. Но имайте предвид, че те крият най-голямо количество каротин, но и гликозида лактуцин – вещество, придаващо горчив вкус. То се намира в млечния сок на стъблото и листата. Сортовете с по-груби и твърди листа съдържат повече целулоза.

Зелената салата помага за подобряване на дейността на стомашно-чревния тракт и активизирането на черния дроб. Калциевите, железните и фосфорните соли в нея са необходими и ценни за работата на жлезите с вътрешна секреция. Изследвания показват, че сокът от зелената салата е много полезен при храненето на бебета кърмачета, тъй като усилва растежа, подсилва организма и предпазва от някои болести. Отделно усилва отделянето на мляко при майките кърмачки и има благотворно влияние върху половата система. Салатата успокоява нервната система. Определя се и като силен афродизиак.

За да запазите по-дълго време свежи зелените салати, трябва да знаете, че те не обичат особено студа. Най-добре е да ги съхранявате на хладко място леко навлажнени и увити в прозрачно фолио. Ако са в хладилник, да са по-надолу, където температурите не са толкова ниски. Напръскването на салатата с вода ще я задържи свежа и прясна по-дълго време.

Препоръка: Добре е преди да се консумира, салатата да се накисне около 30 мин в студена вода