Една от най-разпространените зелени подправки у нас е магданозът.
Магданозът съдържа повече витамин С от портокалите – само в 20-30 грама от подправката се съдържа необходимата дневна доза от витамин С за възрастен човек. Освен това магданозът съдържа още желязо, калий, калций, фосфор, цинк, каротин, витамините В1, В2, К, РР.
В магданоза има две жизненоважни групи съединения – флавоноидите апигенин, апиин, крисоериол, лутеолин, и етерични масла, съдържащи лимонен, миристицин, еугенол и алфа-туйон. Миристицинът предпазва организма от действието на свободните радикали. Етеричните масла неутрализират агенти, които предизвикват рак, като например бензопирините, съдържащи се в цигарения дим.
Магданоза влиза в групата на суперхраните, които предпазват от рак. Благодарение на фолиевата киселина, подправката забавя клетъчното делене, което предизвиква рак на дебелото черво и маточната шийка.