Копърът е широко използвана подправка у нас. Копърът има високо съдържание на витамините С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9).
Копърът е широко използвана подправка у нас, но малко се знае за лечебните му свойства.
Копърът облекчава главоболието и мигрената. В случаи на пристъп, се препоръчва настойка от 1 с. л. съцветия от копър, киснати в чаша и половина гореща вода. Отварата се изпива на няколко пъти през деня.
Копърът повишава съпротивителните сили против респираторни заболявания, тъй като стимулира имунната система. Действа отхрачващо при бронхити и коклюш, има и антибактериално действие. Успокоява кашлицата.
Копърът действа стимулиращо на хормоналния баланс, поради високото съдържание на флавоноиди в етеричното масло. Това допринася за поддържането на нормален менструален цикъл. Смята се дори, че редовната употреба на копър отлага максимално настъпването на менопауза при жените.
Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли в копъра го правят незаменим при лечебното хранене на болните от малокръвие. Подпомага възстановяването на хора, пострадали при тежки травми.