БОНДЮЕЛ ЦАРЕВИЦА 170ГР

3,45 лв.
  • Мярка: Бр.
  • Кат. номер: 12582
+ -
Купи
Моля, изберете:

Bonduelle Царевица на зърна 212 мл.

Съдържание: царевица на зърна,вода, захар, сол
Без ГМО
Нето тегло 170 гр
Нето изцедено тегло 140 гр
Производител: Bonduelle Central Europe KFt., Cegledi ut 25, 2750, Nagykoros, Унгария

Еликсир на младостта
100 г царевица – 97 kcal
Съдържа значителни количества въглехидрати, баластни вещества, белтъчини, много витамини от групата B, витамин E, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк. Магнезият, който присъства в големи количества в царевицата, идеално възстановява недостига на този елемент, съпровождащ много от болестите, свързани със стареенето на организма.

Строен и спокоен
Царевицата помага срещу стреса. Тя е богата на витамини от групата B, особено на витамин B1, който влияе върху работата на нервната система, мускулите, сърцето и производството на червени кръвни телца. 150 г царевица покриват около 25% от нуждите на възрастен човек от витамин B1. Тя съдържа също така важен антиоксидант – витамин E, който защитава от атеросклероза. Включването на царевицата в ежедневното меню намалява риска от болести на сърцето и рак. Съдържащите се в царевицата въглехидрати доставят енергия, без да причиняват отлагане на мазнини.

Подробно описание
Подробно описание

Златна градушка
Царевицата произхожда от Централна Америка. Смята се, че е била отглеждана още 7000 години пр. н. е. За маите, ацтеките и инките тя е била не само основна храна, но и част от тяхната култура. Според ацтекската легенда Богът-слънце изпраща златна градушка (царевица), за да нахрани хората. От Новия свят тя пристига в Европа с Колумб заедно с останалите новости. В началото са я наричали “индийско жито”. През XVI век започват да я отглеждат французите и италианците. Благодарение на испанците и португалците царевицата прониква в Африка. Отначало тя не е била особено популярна, цени се само брашното, което се е произвеждало от нея. Едва през XIX век започва да се отглежда масово. Понастоящем царевицата намира широко приложение в кухнята. От царевично брашно се пекат хляб и сладкиши, а също се приготвя италианската полента. То е основна съставка на мексиканската тортиля, от която пък се приготвят ястията тако и енчилада. Добавя се към салати или се сервира топла като гарнитура към месни ястия. Консумираме я също под формата на пуканки и корнфлейкс. Използва се за производството на бърбън.

300 милиона дневно
Толкова броя тортиля се ядат в Мексико всеки ден! Това прави над 100 милиарда тортили годишно!

Богиня в градината
Индианците смятат царевицата за една от богините на земеделието наред с фасула и тиквата. В тяхната култура тя намира множество приложения: семената – като храна, за производство на олио, алкохол, за украшения, листата – за пълнене на дюшеци, производство на кукли и мокасини, за мъртвите – като част от инвентара, необходим по пътя към Вечните ловни полета.